+90 224 241 91 18 - 19

Şık Ve Kompakt Çözümler

2017-03-30

Çocukluktan gençliğe, hatta itiraf etmek gerekirse yaşınız kaç olursa olsun hayata dair, en çok korkarak oturduğumuz koltuklardan biridir dişçi koltukları…Kendinizi hazır hissedene veya o dayanılmaz acı sizi iyice ele geçirene kadar direnirsiniz gitmemek, o koltuğa oturmamak için ama olması gereken bellidir ve sizin bu gerçeklik karşısında yapacağınız tek şey, korkularınıza esir olmadan gidip bu işi çözmektir. Hayata dair bu gerçekliğin karşınıza, dekorasyonun baş aktörü Dekotrend dergisinin Deko- Mekan sayfalarında çıkmasının tabii ki son derece önemli bir sebebi var. O da, yeni dönem ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde insan üzerinde dişçi olgusunun bıraktığı o ürkütücü etkiyi azaltan ve hatta kolaylaştıran tasarım poliklinik mekanlar.
Bu ay sizlere böyle bir mekandan söz etmek istiyoruz. Cansu ve Anıl Berber liderliğinde Hiyeldaim Mimarlık ekibinin Bursa’da hayata geçirdiği Ağız ve diş sağlığı merkezi.

Ele aldıkları her işe, mottoları “yaratırız, tasarlarız ve inşa ederiz” bakışı ile yaklaşan Hiyeldaim Mimarlık 2012 yılında İstanbul’da, Y. İç
Mimar Cansu Tolunay Berber ve Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Anıl Berber tarafından kurulmuş. Ekip tüm projelerinde hedeflerini yerine getirmeye odaklı ve ilkeli bir çalışma ile hizmet vermek üzerine kurgulanmış.

Diş Polikliniğinin tasarı işi önlerine geldiğinde yine yola çıktıkları mottolar ve ilkelerle hareket eden ekip, ilk olarak yukarıda hayata dair bizi korkutan ağız sağlığı konusundaki tedirginliklerimizi en aza indirgeyecek bir mekan hayal etmiş.

Bu hayalle yola çıkan Cansu ve Anıl Berber bir sonraki adımlarında ise bu hayali destekleyerek tasarım hedeflerini konforlu, şık ve düzenli bir mekan kugulamaya yönlendirmiş. Bu yönle hayata geçen mekan, öncelikle ilk girdiğinizde sizi güneşli, yeşillikli ve keyifli bir alan ve içeriye Kabul edilen banko ile karşılamakta. Mekanda renk seçimi yapılırken, yine insan algısının olduğu yerle ilgili daha az korku ve endişe duymasını sağlamak adına özellikle ceviz, beyaz ve vizon renklerin tonları tercih edilmiş.

Bu renkleri destekleyen ve ofise bir bahçe havası katan canlı yeşillikler sadece oraya gelenler için değil, çalışanlar içinde ihtiyaç duydukları doğallığı ve yeşil tonları bir araya getirerek bu huzurlu algıyı güçlendirmiş.

Mekan içinde ilerledikçe sırasıyla bekleme alanı, WC ve klinik alanlarının görüldiği kliniğin planında doktorların ve hastaların rahat hareketi için iki ayrı sirkülasyon hattı oluşturulmuş.

Bu sayede ziyaretçilerin ve bekleyenlerin doktor odaları, soyunma odaları gibi daha özel kullanım alanları ile dolaşımına açık olan klinik ve bekleme alanları ayrılmış. Bu ayrıştırma klinik çalışanlarına özel kullanım alanları tanımlamaya yardımcı olmuş. Böylece mekanın ferah ve aslında her yeri görebildiğinizi düşündüğünüz tasarımında aslında hastaların ve ziyaretçilerin görmediği özel bir geçiş hattı yaratılmış.

Girişten itibaren farklı ama birbirleri ile ilişkili noktalardan referans alan ve farklı geometriler oluşturan duvar ve tavan panelleri, mekanın çizgisini ve mobilyaların akslarını belirlemekle kalmamış, Hiyeldaim ekibinin aydınlatma için daha rahat bir çalışma sistemi oluşturmasına olanak tanımış. Duvar panellerine uygun formda uygulanan gergi tavan
ve koridor boyunca ilerleyen gömme lineer aydınlatmalar da bu çizgilere paralel olarak tasarlanmış.

Gelenleri her ne kadar banko ve bekleme birimlerinde karşılama sistemi ile yönlendirmek mümkün olsa da koridor üzerinde yer alan klinikler numaralandırılarak olası bir durumda ziyaretçilerin daha kolay ve kendi başlarına da yönlenmesine olanak tanınmış.

Mekanın genel kullanım alanları olan, giriş, bekleme alanı ve koridorunda ceviz, beyaz ve vizon renkleri kullanımı Hiyeldaim’e klinik alanlarında renk seçeneklerini arttırma şansı vermiş. Böylece ekip, klinik alanlarında özellikle göz algısının insan beynini rahatlatacağı koltuklar, klinik içi bekleme sandalyeleri gibi detaylarında sarı, turuncu, mavi, yeşil gibi farklı renkleri kullanarak klinik alanlarını da yüksek bir enerji ,ile tanımlama fırsatı bulmuş.
Tüm tasarımdaki detaylarda kullanılan malzemelerle, tasarımın geneli daha da nitelikli hale getirilmiş.

Mekanın genelinde zemin, akustik özellikli LVT kullanımı ile hem görsel, hem de kullanım anlamında hareketlenerek genel tasarımın içersinde devam eden bir bütünlüğe kavuşturulmuş. Her bir klinik arasına hava boşluklu çift cam bölme sistemi uygulanmış ve her klinik alanının kendine özel ses ve kontrol sistemleri ile konforu sağlanmış. Tüm gün içinde olanlara ve ziyaretçilere ihtiyaç duydukları gün ışığından en yüksek oranda yararlanabilme imkanını sunmak için plise perdelerden destek alınmış.

Böylece farklı ve insanı daha rahat hissetirmesi için tasarlanan mekan incelikli detaylarla şık ve konforlu yolculuğunda ziyaretçilere hazır hale gelmiş.


Şık ve Kompakt Çözümler Görselleri
dekotrend,dekorasyon,Şık ve Kompakt Çözümler,yenilik
Yorumlar
Yorum Yaz
Lütfen Bu Alanı Doldurmayınız!